Ha egészségügyi állapotról van szó, elérhető lehet a kezelés

Ha egészségügyi állapotról van szó, elérhető lehet a kezelés

10 000 ízlelőbimbóval születtél, de miután betöltöd az 50. életévedet, ez a szám fokozatosan csökkenni kezd.

„Nincs teljesen érthető, hogy az ízérzékelés miért hanyatlik az életkorral” – mondja Christine Gerbstadt, MD, RD, a pennsylvaniai Altoona, az Amerikai Dietetikus Szövetség (ADA) szóvivője és a The Doctors’ Detox Diet szerzője. Megjegyzi azonban, hogy az egereken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy ízlelősejtjeik átfordulnak, aminek következtében idővel kevesebb lesz belőlük, ami megmagyarázhatja, miért történik ez emberekben is.

Egy másik tényező lehet a csökkent szaglás. A szakértők szerint az íz valójában az íz és a szag kombinációja, tehát ha elveszíti képességét bizonyos aromák felismerésére – ami az életkor előrehaladtával történik –, akkor a nyelve által felfogott alapvető ízérzésekre korlátozódik, amelyek nem lesznek olyan erősek. vagy összetett.

Még egy másik oka annak, hogy ízérzékelése az életkor előrehaladtával csökken, az az, hogy kevesebb nyálat termel, így a szája szárazabb. Ha a szája kiszárad, nehezebb lenyelni, és az evés nem biztos, hogy olyan élvezetes.

Az ízérzés elvesztése kockázatot jelent

Az ízérzékelés elvesztését nem szabad elvetni az öregedés egyik következményeként, mert súlyos következményekkel járhat az idősek egészségére nézve. Négy ízérzésed közül – édes, sós, savanyú és keserű – gyakran az édes és a sós az első, ami a legjobb, így legalább túlsózhatod az ételedet, ami a vérnyomás emelkedését és a a szív egészsége veszélyben.

Továbbá, ha elveszíti a képességét, hogy megkóstoljon bizonyos ételeket, elveszítheti az érdeklődését az elfogyasztásuk iránt, ami befolyásolhatja az elfogyasztott tápanyagok mennyiségét – mondja Dr. Gerbstadt. Még véletlenül is fogyaszthat olyan élelmiszert, amely megromlott vagy káros összetevőket tartalmaz. A Virginia Tech kutatói azt találták, hogy az életkor előrehaladtával az emberek kevésbé valószínű, hogy vegyi anyagokat, például vasat észlelnek az ivóvizükben. Ezek a vegyületek olyan fémes ízt adnak a víznek, amelyet az idősek nem tudnak megkóstolni, ami veszélyezteti őket a vas és a réz túlzott kitettsége miatt – ez az Alzheimer-kór lehetséges kockázati tényezője.

Hogyan tegyük élvezetesebbé az étkezést

Mit tehet tehát, hogy ellensúlyozza az ízlelés elvesztését, ahogy öregszik? Először konzultáljon orvosával, hogy kizárjon minden olyan betegséget, amely az ízérzékelés elvesztését okozza. Ha egészségügyi állapotról van szó, elérhető lehet a kezelés. Gerbstadt szerint, ha az íz elvesztése a normál öregedés miatt következik be, akkor valóban nincs ismert gyógymód a visszafordításra. De vannak dolgok, amelyeket megtehet, hogy ne zavarja egészségét vagy életének élvezetét:

Tegyen étkezést társadalmi eseményekre. Egyél más idősekkel vagy nagy családi ünnepségeken, bográcsvacsorákon és közösségi étkezéseken – mondja Gerbstadt. Valószínűbb, hogy jól étkezik és megfelelő táplálkozást kap, ha jól érzi magát családjával és barátaival. A bezárkózottak is profitálhatnak a Meals-on-Wheels programból vagy más hasonló programokból, ahol tápláló ételeket kínáló barátságos sofőrök jelennek meg az ajtók előtt. Figyeld a hőmérsékletet. Azok az ételek, amelyeknek melegnek kellene lenniük, jobb ízűek, ha valóban forróak, és a hidegen felszolgált ételek jobb ízűek hidegen – mondja Jessica Crandall, RD, CDE, a Sodexo Wellness és Táplálkozási Szolgáltatások programigazgatója és egy ADA. szóvivője. „Az íz fokozása érdekében előfordulhat, hogy az ételeket egy kicsit melegebbé vagy hidegebbé kell tenni” – mondja. Használjon több gyógynövényt és fűszert. Gerbstadt szerint a gyógynövények és fűszerek ízt adnak anélkül, hogy növelnék a vérnyomást, ahogy a só teszi. „Több száz áll rendelkezésre, amelyek felpezsdítenek minden előételt vagy étkezést. ” Crandall a bazsalikomot ajánlja az olasz ételekhez; koriander mexikói, latin-amerikai és ázsiai konyhához; oregánó olasz és görög konyhához; és kurkuma az indiai konyhához. A főtt zöldségek, mint a cékla, káposzta, sárgarépa, burgonya, fehérrépa és az őszi tök jótékony hatású a köményben, a kapormag pedig remek kiegészítője a rizs- és halételeknek. Egy másik nátriummentes vagy alacsony nátriumtartalmú lehetőség a citruslé, citrushéj vagy ízesített és érlelt ecet, mondja Gerbstadt. Próbálj ki valami újat. “Amikor új ételeket próbálsz ki és receptekkel kísérletezel, változatosságot teremtesz," Crandall azt mondja. "A változatosság csábítóbbá teheti az ételeket, és jobb táplálkozást építhet be az étkezésbe. " Még az időskorúakat is kísértheti, hogy kipróbáljanak valami újat és táplálóat, ha az általuk kedvelt összetevőket tartalmazzák. Kóstolja meg kedvenc ételét. Az embereknek gyakran van egy bizonyos időszaka, amikor nagyobb az étvágyuk. Egyesek számára közvetlenül az ébredés után történik, így a reggeli a fő étkezés. Mások számára ez a nap későbbi szakasza, amikor éberebbek, de nyugodtabbak. Ügyeljen arra, hogy a nap mely szakaszában vagy a legéhesebb, majd hozza ki a legtöbbet az adott időpontba eső étkezésből.

Nehezebb élvezni az ételt, ha az érzékszervei nem úgy működnek, mint korábban. De ha megteszi ezeket a lépéseket, és szórakoztatóvá és társaságiassá teszi az étkezést, továbbra is várhatja az étkezést, és megkaphatja a szükséges táplálékot.

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

A legfrissebb időskori egészségügyben

Hogyan segít a technológia több embernek otthon öregedni

A környezet módosítására szolgáló alkalmazásoktól a távorvoslási platformokig a technológia megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a helyben való öregedést.

Írta: Debra Fulghum Bruce, PhD, 2020. január 22

Egy új kutatás szerint a D-vitamin és a kalcium-kiegészítők csökkenthetik a törések kockázatát

Egy metaanalízis szerint a D-vitamin önmagában történő szedése nem segít a törések megelőzésében.

Becky Upham 2020. január 9

Hogyan lehet boldog és egészséges egy 84 éves fiatal autista felnőttek segítése

Beverly Ficon azt mondja, eszébe sem jutott nyugdíjba vonulni. És lehet, hogy csak jó ötlete van, amikor idősebb amerikaiként életfontosságúnak kell maradnia.

Írta: Michael Dolan 2019. szeptember 30

Hogyan kínál az otthoni megosztás egészségügyi és pénzügyi előnyöket az idősek számára

Az országos programok társaságot és támogatást nyújtanak azoknak az embereknek, akik úgy döntenek, hogy helyben öregszenek, vagy akiknek különleges szükségleteik vannak.

Írta: Debra Fulghum Bruce, PhDS, 2019. szeptember 27

Meddig várhatok életet? Plusz egyéb GYIK a várható élettartamról

1900-ban az Egyesült Államokban a várható élettartam 47,3 év volt; 2017-ben 78 volt. 6. Íme, miért nőttek a számok, plusz orvosi szakértők tanácsai. . .

Becky Upham 2019. augusztus 28

Nő a kereslet az otthoni egészségügyi ellátás iránt

Az elöregedő népesség nagyobb igényt jelent az otthoni szolgáltatásokra, de a biztosítási visszatérítési arányok kihívást jelentenek az ügynökségek és a gondozók számára.

Írta: Debra Fulghum Bruce, PhD, 2019. július 29

Tanulmány bemutatja, hogy a Tai Chi és a tánc jótékony hatással van az idősebb felnőttek agyára

Az elmét és a testet megmozgató gyakorlatok javítják a memóriát és a kognitív funkciók egyéb méréseit.

Becky Upham 2018. december 20

A Tai Chi legyőzi a nyújtást és a hagyományos gyakorlatokat az idősek leesési kockázatának csökkentésére

Az ősi gyakorlat életeket és több tízmilliárd dollárt menthet meg az országos egészségügyi ellátás költségeiből.

Becky Upham 2018. szeptember 14

Szakértők szerint sok idős felnőtt kihagyhatja a D-vitamin- és kalcium-kiegészítőket

Az Egyesült Államok Megelőző Szolgálatai Munkacsoportjának új ajánlásai szerint a gyakorlatoknak van értéke az esések és törések megelőzésében.

Szerző: Shari Roan 2018. április 17

PAD és a lábad

A perifériás artériás betegségben szenvedőknek fokozott gondot kell fordítaniuk lábuk és lábujjaik védelmére. Próbálja ki ezeket a szakértő lábápolási ajánlásokat, hogy megőrizze saját lábát. . .

2013. április 15-ig"

Az arcplasztika, a Botox injekciók és más öregedésgátló eljárások divatosak – az orvosok még mindig nem dolgoztak ki olyan sebészeti eljárást, amely évekkel hosszabbítaná meg életét (az angioplasztika nem számít). "Elég pénzzel mindig jól nézhet ki kívülről," mondja Ralph Felder, M. D., Ph. D., a The Bonus Years Diet társszerzője. "Az öregedési folyamat belső visszafordítása sokkal nehezebb. " És bár az egészséges táplálkozás nem feltétlenül teszi úgy, mint Demi Moore, meghosszabbíthatja az életét.

Ha szeretné látni, mit jelenthet a megfelelő táplálkozás és diéta az egészségére nézve, gondoljon testére mint motorra – egy gépre. Minél magasabb az üzemanyag oktánszáma, annál jobban fog működni. Most gondolja át, mi történhet a belső gépezetével tíz év dupla hamburgerrel, sült krumplival és turmixokkal való tankolás után: fájdalmasan lassú véráramlás és megkeményedett artériák. Nem szép.

Íme a jó hír: ha megváltoztatod az étrendedet, és elkezdesz helyesen étkezni, növelheted az esélyeidet a hosszabb életre. Így kezdje el:

Töltsön fel szuper ételeket

Ne a nyilvánvaló bűnösökre koncentrálj (gondoljunk csak a béarnaise-s steakre, vajas burgonyapürére és zsíros fagylaltra), és kezdj el egészséges ételeket fogyasztani. A British Medical Journalban megjelent tanulmány szerint hét evés "szuper" napi élelmiszerek (vörösbor, étcsokoládé, gyümölcsök, zöldségek, fokhagyma, hal és dió), megfelelő adagméretben 75 százalékkal csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, és átlagosan hat évvel meghosszabbíthatják az életét.

Az étcsokoládé, valamint a gyümölcsök és zöldségek csökkentik a vérnyomást. A fokhagyma és a dió csökkenti az LDL-koleszterinszintet. A hal segít megvédeni a szívritmuszavarokat, a véralvadást https://harmoniqhealth.com/hu/ és a gyulladásokat," mondja Dr. Felder. "Ezek az élelmiszerek együtt segítenek megvédeni az endotéliumot [az erek körüli teflonszerű bevonatot], és csökkentik a szívbetegségek kockázatát. "

Csökkentse a kalóriabevitelt

Az 1930-as évek óta a tanulmányok kimutatták, hogy a kalóriaszegény étrend javítja a rágcsálók egészségét és meghosszabbítja az élettartamot. A kutatók most azt tanulják, hogy a kalóriák csökkentése hasonló jótékony hatással lehet az emberre. A Journal of the American Medical Association folyóiratban megjelent tanulmány például azt találta, hogy a hosszú élettartam két jelzője (az éhgyomri inzulinszint és a testhőmérséklet) csökkent az emberekben a hosszan tartó kalóriakorlátozás miatt.

Régóta köztudott, hogy a felesleges kilók megtartása megelőzheti a betegségeket, és évekkel meghosszabbíthatja életét. Egy több mint 20 000 férfi egészségügyi szakember bevonásával végzett tanulmány megállapította, hogy a szélütés kockázata 30 százalékkal magasabb a túlsúlyosnak vélteknél – és kétszer akkora az elhízottaknál –, mint a normál testsúlyú férfiaknál. A tanulmány ezeket a személyeket testtömeg-index (BMI) szerint osztályozta, amely a testmagassághoz viszonyított súly mértéke. A 25-29 közötti BMI besorolja az egyént "túlsúly," a 30-39 közötti BMI azt jelenti "elhízottság," és a 40-es vagy annál nagyobb BMI azt jelenti "kóros elhízás. "

Még akkor is, ha egészséges a súlya, az előzetes kutatások azt mutatják, hogy a napi kalóriabevitel egyharmadával történő csökkentése évekkel meghosszabbíthatja életét. "A trükk nemcsak az, hogy kevesebbet egyél, hanem annak biztosítása, hogy amit eszel, az tele legyen tápanyagokkal," mondja Jonny Bowden, Ph. D., A Föld egészségesebb ételei című könyv szerzője. "Ha étrendjének nagy része növényi eredetű, akkor fenomenálisan egészséges (és laktató) étrendet ehet napi 1400-1500 kalóriával. " Egyél például hét csésze spenótot, és már csak 100 kalóriát fogyasztott el.

Irány a mediterrán

A táplálkozási szakértők folyamatosan beszámolnak arról, hogy a mediterrán stílusú étrend – beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, halat és napi egy pohár vörösbort – elősegíti a hosszú élettartamot. Valójában a tanulmányok azt mutatják, hogy az ilyen típusú étrend csökkenti a vérnyomást, csökkenti a gyulladást, és véd a súlyos egészségügyi állapotok ellen, a ráktól a szélütésig. Két külön tanulmányban a kutatók azt találták "megy a Földközi-tengerre" nemcsak az Alzheimer-kór ellen véd, hanem lehetővé teszi a betegségben szenvedők számára, hogy átlagosan négy évvel tovább éljenek. Minél szorosabban ragaszkodtak a résztvevők az étrendhez, annál nagyobb előnyt tapasztaltak.

Hangsúlyozza a növényi alapú étrendet

Nehéz lenne olyan táplálkozási szakértőt találni, aki tiltakozna a több gyümölcs és zöldség fogyasztása ellen. A növényi élelmiszerek tele vannak antioxidánsokkal, erős betegségek elleni vegyszerekkel, amelyek segítenek ellensúlyozni a szabad gyökök, az oxidáció, a stressz, a szennyezés és más környezeti mérgek okozta károkat. "Azok az emberek, akik sokáig élnek, hajlamosak sok növényi táplálékot enni," mondja Bowden. "Ezek a legtöbb tápanyagban gazdag élelmiszerek a bolygón. Tele vannak flavonoidokkal, fenolokkal, polifenolokkal és sok ezer más vegyi anyaggal, amelyeket még fel sem fedeztünk – és mindegyik segít megelőzni a betegségeket. "

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

A legújabb a hosszú életben

8 nagyszerű hely az egészséges, boldog nyugdíjas évekhez

Az egyik legjobb módja annak, hogy nyugdíjas álmait valóra váltsa, ha kiválasztja a megfelelő helyet. Íme nyolc lehetséges nyugdíjas hely, ahol. . .

Írta: Vanessa Caceres 2019. március 15

A tanulmány azt mutatja, hogy ez az 5 egészséges szokás több mint egy évtizeddel növelheti az életét

A Harvard kutatása szerint az egészségesebb életmód 50 éves korban körülbelül 14 évvel a nőknél, a férfiaknál pedig 12 évvel meghosszabbíthatja a várható élettartamot.

Írta: Brian Mastroianni 2018. május 9

A 10 legjobb hazugság, amit orvosainknak mondunk

Egy kis fehér hazugság nem árthat, igaz? Ha orvosáról van szó, megsértheti a hosszú, egészséges életre vonatkozó legjobb kilátásait.

Írta: Wyatt Myers 2015. március 12

A tanulmány szerint az étrend és a testmozgás visszafordíthatja a sejtek öregedését

Egy új tanulmány szerint az egészségesebb életmód-módosítások valóban visszafordíthatják a sejtek öregedését.

Írta: Amir Khan 2013. szeptember 16

A 8 éves a biológiai halhatatlanság titkát rejtheti

Nyolc évvel a születése után Gabby Williams szülei még mindig etetik, és pelenkát cserélnek egy titokzatos állapot miatt, amely örökké fiatalon tartja.

Szerző: Mollie Bloudoff-Indelicato 2013. augusztus 19

Hogyan élj 100 évig? Nem úgy, hogy elmegyek az edzőterembe

2012. november 30-ig

3 főzési mód, amely segíthet tovább élni

2012. november 19-ig

Gyakorlatok, amelyek évekkel meghosszabbíthatják életét

A lépcsőzés, az úszás és az edzés csak három módja annak, hogy növelje élettartamát.

Írta: Huff Post 2012. július 23

Meghatározza a születési hónapja az élettartamát?

A Journal of Aging Research folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az ősszel születettek nagyobb valószínűséggel érik el a 100-at, mint a születettek. . .

2012. július 17-ig

A diszkrimináció akadályozza az Alzheimer-kór és a demencia kezelését, az új jelentés megállapításai

A fekete és spanyol ajkú amerikaiaknak nagyobb a demencia kockázata, mint a fehér amerikaiaknak, de sokan úgy gondolják, hogy kevésbé férnek hozzá a jó orvosi ellátáshoz. . .

Írta: Don Rauf 2021. március 5"

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók:

3 csésze (270 g) kelbimbó 2 csésze (40 g) rukkola 1 narancs 1 avokádó ¼ csésze (35 g) hámozott kendermag 3 evőkanál olívaolaj 2 evőkanál citromlé 1 teáskanál agave vagy juharszirup tengeri só és frissen őrölt fekete bors

Útmutatás: 1. Hámozza le a megbarnult leveleket a csírákról, de ne vágja le a végüket – ez ad valamit, amibe kapaszkodhat. Finoman borotváld le a csírákat, majd tedd egy nagy salátástálba a rukkolával. A narancsot és az avokádót meghámozzuk, felkockázzuk, majd a kendermaggal együtt beletesszük a tálba.

2. Keverje össze a többi hozzávalót, hogy egyszerű vinaigrettet készítsen, fűszerezze ízlés szerint, majd dobja a salátába és tálalja.

Zöld tipp: A kelbimbó borotválkozásának egynél több módja van. Használjon mandolin- és dobozreszelőt, szeletelő tartozékkal felszerelt konyhai robotgépet, vagy kézzel, éles késsel.

Táplálkozási információ: Kalória (adagonként): 271, Fehérje: 7,7 g, Összes zsír: 21,7 g, Telített zsír: 3,2 g, Szénhidrát: 17,6 g, Élelmi rost: 8,2.

Tags: No tags

Comments are closed.